Historie


In 1951 werd in Doetinchem de Doetinchemse Bachvereniging opgericht. Doel van deze vereniging was om op zondagochtenden in de Grote Kerk kerkcantates van Johann Sebastian Bach  uit te voeren. De vereniging startte met repeteren onder leiding van Sjoerd de Mook, de organist van de kerk. Dit werd het begin van een actieve vereniging van zangers en orkestleden die jarenlang prachtige cantates uitvoerden.

Toen de Doetinchemse Bachvereniging net was opgericht, was het nadrukkelijke doel om de cantates van Johann Sebastian Bach uit te voeren tijdens cantatediensten. Na verloop van tijd werd het repertoire echter uitgebreid met werken uit de Renaissance, de Barok, de Romantiek en de 20e eeuw. Het orkest verdween en de organisatie van cantatediensten maakte plaats voor de organisatie van concerten. Zo ging de oorspronkelijke vereniging als Bachkoor Doetinchem zonder muzikaal ensemble als vereniging onder verschillende dirigenten verder.

Musici die vanaf de oprichting als dirigent aan de Doetinchemse Bachvereniging (alias Bachkoor Doetinchem) verbonden zijn geweest:

  • Sjoerd Mook (1951-1972)                   
  • Lukie Kramer (1972-1976)                    
  • Reinoud G. Egberts (1977-1998)
  • Paul Steg (1998-2010)
  • Wilbert Berendsen (2010-2021)
  • Jan Joost van Elburg (2022-heden)

Omdat in 2023 de naam Bachkoor Doetinchem niet langer de lading (en de identiteit en doelstellingen van het koor) voldoende dekt, is in een algemene ledenvergadering van de vereniging besloten om vanaf augustus 2023 verder te gaan onder een nieuwe (handels)naam: Kamerkoor Doetinchem.

Hiermee begint een nieuwe episode in de lange en bijzondere geschiedenis van onze vereniging!